Napój ryżowy – właściwości, zalety i zastosowanie

Jeszcze kilka lat temu napoje roślinne były kojarzone z trudno dostępnymi i dziwnymi produktami. Dzisiaj jednak cieszą się one niezwykłą popularnością i chętnie sięga po nie coraz więcej osób. Do wyboru mamy wiele rodzajów mleka roślinnego. Jedną z najpopularniejszych opcji jest napój ryżowy. Dlaczego warto pić mleko ryżowe? Jakimi zaletami się odznacza? Jak można je włączyć do codziennej diety?

Czym jest napój ryżowy?

Mleko ryżowe jest jednym z najpopularniejszych rodzajów napoju roślinnego. Bazą do stworzenia tego mleka jest pełnoziarnisty ryż oraz woda. Jest to doskonała alternatywa dla mleka krowiego. Napój ryżowy posiada wiele zalet, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Kto powinien sięgać po mleko ryżowe?

Napój ryżowy świetnie sprawdzi się u wielu osób. Przede wszystkim jest on polecany alergikom, którzy nie mogą spożywać mleka krowiego. Po mleko ryżowe mogą także śmiało sięgać weganie. Nie zawiera ono glutenu, więc może być spożywane przez osoby, które unikają tego składnika. Napój ryżowy może być także sprzymierzeńcem osób, które stosują dietę redukcyjną.

Zalety mleka ryżowego

Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgać po napój ryżowy. Jedną z nich jest jego pyszny, naturalnie słodki smak. Jednak to nie wszystko. Mleko ryżowe może być bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę E oraz z grupy B. Może się ono także pochwalić dużą zawartością magnezu, selenu, cynku czy manganu. Napój ryżowy dostępne m.in. w Bee.pl posiada mało kalorii i tłuszczu.

Zastosowanie napoju ryżowego

Mleko ryżowe jest niezwykle uniwersalnym produktem, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można powiedzieć, że można je wykorzystać w niemal każdym przepisie, w którym użylibyśmy tradycyjnego mleka. Świetnie sprawdzi się dodane do kawy lub herbaty. Można go także użyć do płatków śniadaniowych, owsianki czy granoli. Doskonale pasuje także do różnego rodzaju wypieków i deserów. Napój ryżowy sprawdzi się także w daniach wytrawnych, np. jako baza marynaty lub sosu.

About the Author

You may also like these