Napój ryżowy – wartości odżwycze oraz korzyści zdrowotne

Napoje roślinne, będące niekiedy zamiennikami tradycyjnego, krowiego mleka lub stanowiące samodzielny, atrakcyjny napój, już od kilku lat stają się w Polsce coraz popularniejsze. Można je kupić zarówno w sklepie ze zdrową żywnością, jak i w zwykłym supermarkecie. Ze względu na mnogość swoich rodzajów (i co za tym idzie: smaków) każdy, nawet osoba nie będąca na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej lub z nietolerancją laktozy, może wśród napoi roślinnych wybrać swoje ulubione oraz regularnie ich używać w swojej kuchni. Dostępne są napoje: sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe oraz różne ich mieszanki (np. ryżowo-kokosowy) czy warianty smakowe, np. waniliowe, czekoladowe, karmelowe itd.

Niezwykle popularny nie tylko ze względu na swój słodki, delikatny smak i lekką konsystencję jest napój ryżowy. Nadaje on się przede wszystkim do deserów, kaw i ciast. Produkowany jest z wody, białego lub brązowego zmielonego ryżu, olejów roślinnych. Dodatkowo, jak wiele innych wegańskich alternatyw dla mleka wzbogacony jest o witaminy i minerały, dlatego, aby był on jak najbardziej odżywczy i zdrowy, warto kupować go w sklepach ekologicznych i dedykowanych zdrowej żywności.

 

Napój ryżowy – wartości odżywcze i korzyści zdrowotne:

  • sprawdza się on na diecie redukcyjnej (niska kaloryczność)
  • z uwagi na dużą ilość węglowodanów pomaga w problemach jelitowych, poprawiając funkcjonowanie całego układu trawiennego
  • zawiera cenne fitosterole – niezwykle pomocne w walce z nadciśnieniem i obniżające poziom złego cholesterolu
  • jego skład jest zupełnie bezpieczny dla alergików
  • mangan – reguluje funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia sprawność seksualną
  • selen – zwiększa odporność organizmu, ma działanie antynowotworowe, niweluje wolne rodniki, chroni krwinki czerwone
  • witaminy z grupy B – poprawiają ogólny stan zdrowotny ludzkiego organizmu, działają wieloaspektowo
  • żelazno – utrzymuje optymalny poziom krwinek czerwonych, dzięki czemu pomaga uniknąć anemii
  • wapń – umacnia kościec, w tym zęby
  • witamina D – zapobiega rozwojowi chorób kości, kręgosłupa, niweluje ryzyko cukrzycy i depresji, poprawia zdolność intelektualną
  • witamina A – poprawia stan skóry, widzenie, ma działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe

 

About the Author

You may also like these