Jakie właściwości posiada mleko ryżowe?

Mleko ryżowe, znane także jako napój ryżowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem i to nie tylko wśród wegan. Dobrze byłoby zapoznać się z jego cennymi właściwościami i dowiedzieć się, komu jest najbardziej zalecane. Warto byłoby także mieć świadomość tego, do czego można mleko ryżowe wykorzystać. Na szczęście, nadaje się ono do naprawdę różnych posiłków. 

Mleko ryżowe – najważniejsze informacje

Mleko ryżowe jest lekkostrawne i naturalnie słodkie. Może powstać zarówno na bazie ryżu białego, jak i pełnoziarnistego. W sklepach dostępne są różne wersje tego napoju. Najlepiej postawić na mleko bez dodatku cukru, bo i tak jest ono naturalnie słodkie. Jeżeli poszukujemy wersji smakowej, możemy zdecydować się na zakupienie napoju ryżowego z dodatkiem aromatu wanilii bądź czekolady. W zdecydowanej większości mlek roślinnych, także tych na bazie ryżu, znajdziemy dodatek wapnia oraz witaminy D. Warto jednak mieć na uwadze to, że w napoju ryżowym znajduje się spora ilość węglowodanów. Nie jest więc ono zalecane osobom zmagającym się z cukrzycą typu drugiego bądź z insulinoopornością. 

Do czego wykorzystać napój ryżowy i komu jest zalecany?

Mleko ryżowe idealnie nadaje się dla osób unikających nabiału, a także dla wegan. Będzie wspaniałym wyborem dla każdego, kto po zwierzęcym nabiale czuje się źle. Możliwości wykorzystania napoju na bazie ryżu jest naprawdę sporo. Przede wszystkim, szklanka mleka roślinnego będzie doskonałym dodatkiem do śniadania czy kolacji. Na takim mleku można oczywiście przyrządzić kakao bądź kawę zbożową. Można wykorzystać je również jako dodatek do klasycznej kawy. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby na bazie ryżowego mleka ugotować owsiankę i podać ją z owocami. Poza tym, napój ryżowy można wykorzystać jako zamiennik mleka krowiego podczas przygotowywania naleśników czy ciastek. Doskonale będą smakować również koktajle owocowe i owocowo-warzywne przyrządzone na jego bazie. 

About the Author

You may also like these